• Compleet geplaatst
  • 25 jaar garantie
  • Volendamse vakkundigheid
  • Reparaties bij eventuele schade

Begrafenis muziek

Begrafenis muziek is een hedendaags gedeelte van vele afscheidsrituelen in Nederland. Het is een prachtige manier om zo de overledene te gedenken en te eren. De affiniteit voor verschillende soorten muziek is al eeuwenoud. Er komen hedendaags zelfs nog meer verschillende muziekstijlen bij. Het is een groot gedeelte van ons leven geworden. Mede door de komst van radio, televisie en media, is muziek een deel van onze dagbesteding geworden. Het wordt gebruikt in verschillende beroepssectoren zoals, evenementenservice, Retail en marketing. Ook binnen de uitvaartzorg is het een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. Doordat muziek overal om ons het heen is, hebben de meeste mensen door de jaren heen een breed palet van liedjes die men met zich meebrengt. Liedjes die herinneringen levend houden, liedjes die grijs gedraaid zijn tijdens stapavonden en liedjes die mensen hebben geholpen gedurende een zware periode in hun leven.

begrafenis muziek

Geschiedenis begrafenis muziek 

Muziek is al een eeuwenoud onderdeel van een afscheid. Gedurende de Griekse oudheid werden er op begrafenissen bijvoorbeeld klaagzangen gezongen. In de Middeleeuwen vond er een opkomst plaats binnen het christendom rondom begrafenisrituelen en werd er rond de dodenmis op verschillende dagen gezongen in de kerk. Gedurende de Renaissance maakte men gebruik van marsmuziek, en gedurende het klassieke tijdperk ontstonden de symfonie muziekstukken die wij tot op heden nog steeds gebruiken. Muziek van onder andere Mozart en Wolfgang Amadeus zijn welbekende muziekstukken uit die tijd. Nederland kent van oudsher voornamelijk de invloeden van de christelijke en protestantse uitvaartrituelen. In de rooms-katholieke kerk werd de mogelijkheid ingeperkt om muziekdragers met populaire muziek te gebruiken tijdens het afscheid. Andere culturen, levensbeschouwingen en eigentijdse uitvaartrituelen bieden moderne en onconventionele invulling van begrafenissen en daarbij de vrijere keuze voor begrafenis muziek.

Begrafenis muziek hedendaags

Begrafenis muziek speelt een grote rol tijdens begrafenissen, crematies en herdenkingen. Het heeft zich in rituelen en in de cultuur geïntegreerd. Muziek op een afscheid dient meerdere doelen. Persoonlijke muziek start het mogelijke creëren van emoties en de zogeheten verschuiving van emoties. Daarnaast speelt de muziek tijdens de rituelen een begeleidende factor. Het vult de pauzes op tussen speeches, en het inzetten van muziek geeft het begin van de ceremonie aan. Ook aan het einde is het instarten van de muziek, het sein voor het verlaten van de ruimte en/of het einde. Tegenwoordig weegt het persoonlijke component zwaarder mee dan bijvoorbeeld geloofsovertuigingen. Mensen voelen meer behoefte om de overledene te eren met persoonlijk liedjes die momenten van het leven de persoon weerspiegelen.

Uitvaart rituelen in verschillende continenten

Iedere cultuur en religie kent haar eigen unieke rituelen op het gebied van begrafeniszorg en rouwrituelen. Ook veranderen deze punten met de tijd. In tijden van verdriet ontstaat er een sterke behoefte aan een perfect afscheid. Een persoonlijk afscheid met een betekenisvol karakter gedurende een samenzijn van bekenden, collega’s, vrienden en familie. In Afrika mogen alleen de vrouwen volop huilen, gieren en schreeuwen om zo te rouwen. En in sommige delen slacht de oudste zoon een stier om zo zijn familie te voeden wanneer de vader op zijn sterfbed ligt.

In delen van Zuid-Amerika worden mensen niet in de grond begraven maar in mondgraven. En jaarlijks wordt er vooral in Midden-Amerika, Mexico de dag der doden gevierd (Spaans: Día de los Muertos). Dit houdt in dat de mensen op deze dag de graven bezoeken om deze schoon te maken en te versieren om zo de overledene te eren. Er wordt gefeest, gezongen en gedanst op de graven.

In grote delen van Centraal-Azië houden mensen een Boeddhistische uitvaart. Hierin zijn ook vele verschillende vormen, maar meestal wordt de overledene gecremeerd. Boeddhisten geloven in de wedergeboorte en zijn gericht op de geest van de overledene. De geest moet losgemaakt worden van het aardse op weg naar reïncarnatie. Dit wordt begeleid door middel van mantra’s, en offers in de vorm van bloemenkransen.

In Nieuw-Zeeland wordt een afscheid begeleid door een dans ritueel genaamd de Haka. Dit is een ceremoniële dans dat uit respect uitgevoerd wordt. Zo heeft ieder continent, land, cultuur en familie een afscheidsrituelen die uitgevoerd worden op een eigen en unieke manier. Het afscheid is belangrijk. Het is altijd droevig, maar met de juiste rouwbegeleiding kan het een betekenisvolle ceremonie worden om het leven te eren.

Winkelwagen