• Compleet geplaatst
  • 25 jaar garantie
  • Volendamse vakkundigheid
  • Reparaties bij eventuele schade
condoleance tekst

Condoleance tekst voor het condoleren

Als een naaste is overleden, wilt u uw medeleven betuigen aan de nabestaanden. In tijden als deze kan het vanwege emoties moeilijk zijn om je gevoelens goed te uiten. Op deze pagina helpen we u uw medeleven te betuigen met voorbeelden van condoleanceteksten en tips die u kunt gebruiken.

Condoleren

Wanneer iemand overlijdt, betuigt u uw medeleven aan degene die een dierbare verloren hebben door te condoleren. De letterlijke betekenis van condoleren is dan ook ‘medelijden betonen’ en komt uit het Latijn: ‘con dolore’. U kunt op verschillende manieren iemand condoleren.

Hoe condoleer je iemand?

Sommige mensen slaan dicht als ze iemand willen condoleren. Dit is te begrijpen. Hier hoeft u zich dus niet voor te schamen en het is een normale emotionele reactie van mensen. Hoe u iemand condoleert, hangt ook af van hoe de relatie met die persoon en de nabestaanden is.

Hoe je iemand zou kunnen condoleren:

Gecondoleerd met uw ….

Gecondoleerd met dit verlies

Veel sterkte gewenst

Gecondoleerd met het verlies van …

Heel veel sterkte

Het is moeilijk om troostende woorden te vinden voor zo’n groot verlies. Veel sterkte

Schriftelijk condoleren

Als u de overledene niet heel goed kende of u niet in staat bent om de uitvaart bij te wonen, dan kunt u schriftelijk uw medeleven betuigen aan de nabestaanden. Hiervoor koopt u een condoleancekaart waar de tekst al op staat. Zelf iets op een condoleancekaart schrijven is natuurlijk heel persoonlijk.

Wat zet je op een rouwkaart?

Hier zijn enkele voorbeelden van verschillende teksten die u op een rouwkaart kunt zetten:

Veel sterkte in deze droevige tijd

Ik wens je veel sterkte met dit grote verlies, in onze gedachten zijn we bij jullie

Gecondoleerd met het verlies van …

Voor dit verdriet zijn geen woorden

Telefonisch condoleren

Indien u verhinderd bent om de uitvaart bij te wonen, kunt u telefonisch condoleren. Houd er rekening mee dat nabestaanden veel te doen hebben in de eerste week na het overlijden en dat uw oproep misschien niet gepast is. Begin dus een telefoongesprek altijd met: “bel ik gelegen om je te condoleren?” Ook kunt u de nabestaanden een kaartje sturen waarin staat dat u niet aanwezig zult zijn bij de ceremonie en dat u later telefonisch contact met hen opneemt.

De condoleance bezoeken

Als u bij de uitvaart persoonlijk uw condoleances heeft betuigd, zijn woorden als ‘veel sterkte’ en ‘gecondoleerd met ……’ voldoende. Hier ligt het er ook weer aan wat uw relatie was met de overledene. Bij de mensen die u goed kent zou een knuffel ook voldoende zijn om te condoleren.

Winkelwagen