• Compleet geplaatst
  • 25 jaar garantie
  • Volendamse vakkundigheid
  • Reparaties bij eventuele schade
wanneer begrafenis na overlijden

Wanneer is de begrafenis na overlijden?

Na het overlijden van een dierbare kunnen de nabestaanden een zware tijd doorstaan met veel emoties. Bij het organiseren van een begrafenis komt er veel kijken. Of u nu de overledene niet zo goed kent of naaste familielid bent, de meeste mensen vragen zich af: wat is de tijd tussen overlijden en de begrafenis/crematie? Wij beantwoorden de meest gestelde vragen met betrekking tot dit onderwerp.

Hoeveel dagen na overlijden crematie of begraven?

Veel mensen vragen zich af hoeveel dagen na het overlijden een begrafenis plaatsvindt. Uit juridisch oogpunt mag de begrafenis of crematie niet later zijn dan de zesde werkdag na het overlijden. Dit staat in de wet op uitvaartzorg (Wlb). De dag van overlijden, weekends en feestdagen tellen niet mee. De overledene mag niet eerder dan 36 uur na het overlijden worden begraven. Dit komt mede omdat de mogelijkheid van een strafrechtelijk onderzoek voor de politie open moet blijven. Dit gebeurt alleen bij twijfel over de doodsoorzaak van de overledene.

Mag er uitstel van de begrafenis gegeven worden?

Juridisch gezien is begraven of cremeren verplicht uiterlijk op de 6de werkdag na het overlijden. In sommige gevallen kan het wel langer zijn. Bijvoorbeeld als gezinsleden uit het buitenland moeten overvliegen en niet binnen deze termijn aanwezig kunnen zijn. Hiervoor is toestemming nodig van de burgemeester van de gemeente waar de overledene zich bevindt.

Mag de uitvaart binnen 36 uur plaatsvinden?

Om religieuze redenen kunnen mensen een begrafenis wensen binnen 36 uur na het overlijden. Ook hiervoor moet een speciale vergunning worden aangevraagd. Naast de toestemming van de burgemeester moet het stadsbestuur ook toestemming krijgen van de officier van justitie.

Is een uitvaart in het weekend mogelijk?

Vroeger was het de gewoonte om op werkdagen begrafenissen te regelen. Gelukkig is daar nu verandering in gekomen en kunnen uitvaarten op zaterdag en zelfs zondag plaatsvinden. Begraafplaatsen en crematoria kunnen beslissen of de begrafenis op zaterdag of zondag plaatsvindt. Vraag daarom bij de betreffende locatie na of uitvaarten in het weekend kunnen plaatshebben.

Uitvaart regelen voor overledene?

Nu u weet wanneer de uitvaart kan worden geregeld, vraagt u zich misschien af welke andere zaken u nog voor de begrafenis moet regelen. Kijk hiervoor onze checklijst te gebruiken bij het overlijden.

Winkelwagen