• Compleet geplaatst
  • 25 jaar garantie
  • Volendamse vakkundigheid
  • Reparaties bij eventuele schade

Dubbel graf

Iemand begraven is een eeuwenoude manier om een persoon na het overlijden aan de aarde terug te geven. Deze manier is door de jaren heen flink veranderd en uitgebreid. Er zijn vandaag de dag vele verschillende manieren om een graf in te richten. Eén van deze manieren is een dubbel graf. Dit soort graf is te vergelijken met een familiegraf. Het verschil is dat een familiegraf bedoeld is voor meer dan twee personen. Het bekendste familiegraf van Nederland is de grafkelder van Oranje-Nassau. Dit graf is te bewonderen in de Nieuwe Kerk van Delft.

Samen voor altijd

dubbel-graf

Dubbele graven worden dus meestal door één en dezelfde familie gebruikt, maar dit is absoluut geen vereiste. Wanneer mensen ervoor kiezen om naast elkaar begraven te worden, dan kan dit zelfs zonder dat ze getrouwd of partners zijn. Een dubbel graf, heeft net zoals een familiegraf, altijd een rechthebbende. Deze aanstelling wordt besloten door de nabestaanden, maar kan ook van tevoren worden bepaald. Grafrechten gelden voor een periode van minimaal twintig jaar. Het is een wettelijk vastgestelde bepaling. Hierbij ontvangt men het recht op een stuk grond van een begraafplaats naar keuze. Verlenging van deze twintig jaar behoort ook tot de mogelijkheden.

Rechthebbende dubbel graf

De nabestaande die wordt aangesteld als rechthebbende, is tevens verantwoordelijk voor de verzorging en het onderhoud van het gaf. Neemt iemand anders de functie van rechthebbende persoon op zich? Regel deze overschrijving dan binnen zes maanden na uitschrijving.

Dubbele grafsteen

Met dubbele graven bedoelen we twee graven die aan elkaar grenzen. Deze constructie wordt vaak door één familie gebruikt. De inrichting verschilt per graf. Een mogelijkheid die men kan kiezen is een dubbele grafsteen. Wanneer de keuze is gevallen op een dubbele grafsteen, zijn de mogelijkheden oneindig. Bijvoorbeeld een plexiglas grafmonument waarop een foto is verwerkt van beide personen, of een grafmonument waar een tekst op is gegraveerd. Bovendien hoeft de vorm uiteraard niet overeen te komen met elkaar, en datzelfde geldt voor het soort materiaal. Hierdoor kunnen de twee grafstenen van het grafmonument ieder een persoonlijk karakter uitstralen.

Kosten dubbel graf

De kosten voor de grafrechten van een dubbel graf verschillen per begraafplaats. Wanneer er gebruik gemaakt wordt van een gemeentelijke begraafplaats, regelt de gemeente deze kosten volgens de bijbehorende regels. Het kan ook zo zijn dat de begraafplaats toebehoort aan een kerkgenootschap of zelfs tot een particuliere eigenaar. Dubbele graven zijn vanwege de grootte en de omvang niet op iedere begraafplaats beschikbaar. Het is verstandig om eerst onderzoek te doen naar welke gemeente de ruimte heeft op de begraafplaatsen.

Winkelwagen