• Compleet geplaatst
  • 25 jaar garantie
  • Volendamse vakkundigheid
  • Reparaties bij eventuele schade

Wat is de betekenis van een vlinder kindje?

Een vlinderkindje of ook wel een sterrenkindje, zijn termen die niet altijd even bekend zijn. Maar het verdriet achter de betekenis zal menig mens doen terugdeinzen. Het verliezen van je kindje is namelijk iets wat niemand zich wil voorstellen. Begrijpelijk is, dat ouders en familieleden na het overlijden van een kindje des te meer behoeften hebben aan houvast. Houvast kan in de vorm van rituelen en symboliek een prachtige bijdrage leveren aan het rouwproces.

Sterrenkindje

Betekenis achter symbolische termen

Het begint met het benoemen van de gebeurtenis. Wanneer mensen spreken over een vlinderkindje of een sterrenkindje, verwijzen zij naar het overlijden van een kindje op jonge leeftijd. Dit kan betekenen dat een baby in de buik is overleden, tijdens of vlak na de geboorte of na de geboorte op zeer jonge leeftijd.

Vlindjerkindje

Waar staat een vlinderkindje symbool voor?

De naam “vlinderkindje” staat symbool voor de transformatie. Een vlinder die zichzelf van rups tot vlinder verpopt. Een volledige verandering van vorm en gedaante door het omtoveren van het leven. Deze prachtige en natuurlijke verandering staat in vele religies als symbool voor de transformatie die de ziel van de mens maakt na het overlijden. De Azteken geloofden dat een vlinder een dierbare overledene was. Ook staat de vlinder symbool voor de kortstondigheid van het leven. De vlinder laat de drie stadia van het leven zien: het leven, de dood en de wederopstanding.

Waar staat een sterrenkindje symbool voor?

De naam “sterrenkindje” staat symbool voor de reis. Dit staat voor het laatste stadia van het leven: de wederopstanding. De ster wordt gezien als plaats waar we heen gaan nadat we van de wereld zijn verdwenen. Ook wordt het als de plek gezien waar de zielen naartoe gaan. Op die manier kunnen de zielen naar ons kijken en ons begeleiden wanneer we de weg kwijt zijn. Het ligt van de ster zal duidelijkheid en veiligheid bieden in de donkerte. Zo staat het kindje als een ster aan de hemel.

Registratie Vlinderkindje

Vanaf 4 februari 2019 is het wettelijk mogelijk om een vlinderkindje te registreren. Ook dit is zeer belangrijk voor de rouwverwerking. Baby’s die voor de 38 weken komen te overlijden mogen officieel een naam dragen. Zo kunnen de nabestaande gelukkig het bestaansrecht toe kennen. Zo heeft ieder vlinderkindje zijn of haar eigen naam.

Rituelen

Naast het officiële afscheid en de symboliek rond een grafmonument, maken veel mensen gebruik van persoonlijke afscheidsrituelen. Als afscheidsritueel zijn er ontelbare mogelijkheden en deze kunnen allemaal op een unieke en persoonlijke manier worden ingevuld. Een prachtig herdenkingspunt kan bijvoorbeeld een vlinderstruik zijn. Samen een vlinderstruik planten kan een mooi gebaar zijn. Mensen herdenken vaak door middel van foto’s, sieraden en andere kunstvormen. Zo kan een vlinderkindje of sterrenkindje een blijvend plekje binnen het gezin en leefomgeving krijgen. Dat is een prachtige manier om het kindje te eren en te herinneren.

Winkelwagen