• Compleet geplaatst
  • 25 jaar garantie
  • Volendamse vakkundigheid
  • Reparaties bij eventuele schade
grafsteen onderhouden

Grafsteen onderhouden en schoonmaken

Voordat u een grafsteen schoonmaakt, is het belangrijk dat u wat kennis hierover hebt. Zo voorkomt u dat u de grafsteen beschadigt. In deze blog leest u hoe u het beste een grafsteen kunt onderhouden. Na het lezen van deze blog kunt u de grafsteen weer op een mooie manier achterlaten.

Hoe maak ik een grafsteen schoon?

Hoe een grafsteen schoongemaakt moet worden is geheel afhankelijk van het materiaal waar de grafsteen van is gemaakt. Het is belangrijk dat u juiste schoonmaak stappen volgt.

Natuursteen graf

Bij het schoonmaken van een natuursteen graf is het belangrijk dat het middel dat u gebruikt vuil verwijdert en niet schadelijk mag zijn voor de natuursteen. PH 7 reinigingsmiddelen, ook wel neutrale middelen genoemd, kunt u gebruiken voor het schoonmaken van het graf. Bij marmer en kalksteen worden vaak speciale middelen gebruikt. Vaak bevatten huis en keuken schoonmaakmiddelen zuren die niet goed zijn voor de natuursteen. Middelen zoals alkalisch of zuur moet u vermijden bij het schoonmaken van natuursteen. Het beste dat u kunt doen is de steen met lauw water en een zachte spons/doekje schoonmaken. Vermijd schuursponzen, deze zorgen voor krassen in het steen. Is de natuursteen met water niet schoon te krijgen? Dan is het handig om professionele schoonmaakmiddelen voor de natuursteen te kopen.

RVS

Een RVS grafmonument heeft eigenlijk geen onderhoud nodig. Er kan na een lange tijd misschien wat aanslag op het materiaal komen. Door regen laat deze vervuiling vaak vanzelf los. RVS heeft echter wel een strakke en gladde afwerking, hierdoor moet u uitkijken met krassen die kunnen ontstaan tijdens het poetsen hiervan. U kunt het beste beginnen door het graf rustig af te spoelen met water en vervolgens met een droge doek in de slijprichting mee te vegen. Vervolgens kunt u het nog iets schoner maken met een chloorvrij middel. Zet geen staal in de buurt van RVS, dit kan namelijk roestvorming creëren.

Glas

Bij een glazen grafmonument kunt u alle viezigheid vaak al schoon krijgen door het graf met water af te spoelen. Voor het schoonmaken kunt u ook een vloeibare groene zeep gebruiken. Gebruik een zachte doek en geen harde objecten zoals schuursponsen. Afdrogen is niet noodzakelijk bij glas.

Brons

Het schoonmaken en onderhouden van een bronzen grafsteen kunt u het beste een paar keer per jaar doen. Dit kunt u met een zacht en vochtig doekje doen. Gebruik geen schuursponzen of andere harde schoonmaakproducten. Dit kan namelijk de lak beschadigen.

Aluminium

Een grafsteen gemaakt van aluminium kunt u schoonmaken met een zacht doekje en wat water.

Hoe vaak moet ik een grafsteen reinigen?

U kunt uzelf afvragen hoe vaak de grafsteen moet worden gereinigd. Daar is eigenlijk geen direct antwoord op te geven. Wij raden het echter wel aan om de steen regelmatig schoon te maken met water en de takken en blaadjes te verwijderen. Hoe vaak een grafsteen onderhoud nodig heeft, ligt aan de kleur en het materiaal van de grafsteen.

Tips bij het onderhouden van een grafsteen

Het komt vaak voor dat mensen voorwerpen zoals een bloempot op het graf laten staan. Dit is natuurlijk een mooi gebaar, maar als u voorwerpen te lang op een grafsteen laat staan, dan kan er verkleuring ontstaan. Deze verkleuringen zijn niet makkelijk om te verwijderen. Probeer dus de voorwerpen die u op de graf plaatst af en toe te verplaatsen. Als er viezigheid op de grafsteen zit, haal dit dan zo snel mogelijk weg. Als u de vlek te lang laat zitten dan kan de vlek er vervolgens moeilijk uit gaan. Voordat u begint met het schoonmaken van de grafsteen, test het schoonmaakmiddel dan eerst op een klein stukje van de grafsteen. Mocht u de verkeerde reinigingsmiddel hebben gekocht, dan is niet gelijk de hele grafsteen aangetast door het middel.

Winkelwagen